FIBROMYALGI  

Först en dikt om fibromyalgi.
Tyvärr vet jag inte vem som är upphovsman
men den säger så mycket om just sjukdomen
och jag känner så väl igen mig själv.

 
 
I muskler, nerver och senor det drar,
från ömhet och värk vi ej vila har.
I öronen blir alla ljud till brus
och ögonen  tåras av starka ljus.
Tankarna dom fladdrar och far
koncentrationen finns ej längre kvar.
Så underligt min kropp sig beter
hjärnan undrar "vad är det som sker"?
                                                      
Det är ingen som ser vad jag känner
Det är svårt att berätta för mina vänner.
att kroppen ej kan, det som tankarna vill
och ej kunna gå  och ej  sitta still.
Vore tacksam om värken ville ta slut,
om än bara för en kort minut.

Okänd diktare 

              
 

Vad är fibromyalgi?   

Jag ska försöka göra en enkel förklaring om fibromyalgi (mjukdelsreumatism) som förkortas FMS. Utgångspunkten för detta är jag själv därför ska man inte tro att alla som har denna sjukdom eller annan kronisk smärta  upplever detta på samma sätt som jag gör. Det finns säkert de som har det värre. 

Mina symptom och hur jag upplever FMS

När jag först började känna av fibromyalgin vet jag egentligen inte riktigt men jag har en känsla av att det började när jag hade det som mest jobbigt. Året var 1990-1991.
Det jag började märka var att mina fötter domnade och jag började få yrsel och färgseendet var ju inte riktigt som det skulle. Jag var trött och hade värk i hela kroppen, hade svårt för att sova, ofta återkommande huvudvärk och var väldigt lättirriterad. En pest och pina för min omgivning. Detta trodde jag var något övergående så jag tänkte inte så mycket på det då men efter en tid började yrseln att bli jobbig och sömnsvårigheterna blev värre för att inte tala om värken som bara blev mer ihållande. 

Jag kontaktade då en läkare som gav mig remiss till undersökning av huvudet för att kolla så jag inte hade en tumör på hjärnan, jag fick också genomgå en öronundersökning för att konstatera att jag inte hade vätska bakom trumhinnan som också kan resultera i yrsel. Blodtester och andra kontroller utfördes och jag fick beskedet att jag var fullt frisk. Hurra, inget fel på balanssinnet och ingen tumör. Men vad var då felet… höll jag på att bli tokig? 
Nejdå. Läkaren förklarade för mig att det var helt enkelt på det viset att säkringen i kroppen hade kollapsat. Med andra ord så var jag utbränd.
Utbränd var ju något som andra blev och inte jag så det var ju inget vidare att få höra därför hade jag svårt för att acceptera svaret. Vad gör man då åt detta?
Läkaren ville skriva ut preparat som då på den tiden allmänt kallades för ”lyckopiller” men jag är inte mycket för den sortens medicinering utan vill att kroppen ska få läka ut sig själv och det kan ju ta lång tid om det överhuvudtaget kan bli bra någon gång och det har det ju inte blivit i mitt fall.
 

Med åren så blev det värre med värken och yrseln, jag gick till läkaren igen för att få veta vad som stod på eftersom jag hade börjat få fruktansvärt ont i mina fingerleder och trodde då att det var reumatism men det var det inte utan han konstaterade då att det var fibromyalgi.
 
Förutom ständig smärta i stort sett hela kroppen (fast den flyttar på sig från period till period) har jag koordinationsproblem och när jag pratar med någon så kan orden helt plötsligt bara försvinna från mig, mitt i en mening, vad var det jag skulle säga???
Minnet är inte heller vad det har varit. Det kan framträda en suddighet i ögonen som känns som om jag har en hinna liggandes på ögonen. Där finns det inte så mycket att göra eftersom det inte är ögonen eller synen det är fel på. Koncentrationsförmågan är inte heller vad den har varit, jag har svårt för att lära in nya saker och när jag ska arbeta med händerna så gör inte fingrarna som jag vill, t.ex vid datorn, jag trycker på bokstaven m men så skriver datorn kanske bokstaven j istället om den överhuvudtaget skriver alls, styrkan i fingrarna är inte längre densamma som förr och ofta känns det som om det jag tar i är halt som is för det faller bara ur händerna på mig. Sen ska vi ju inte tala om allt jag går på i tid och otid. Jag kan t.ex. gå rakt in i en dörrpost trots att jag siktar in mig på att gå genom dörröppningen, eller något som är ännu värre och faktiskt pinsamt och skämmigt är att jag kan dratta omkull precis var som helst. 

 VAD KAN UTLÖSA VÄRKEN? 

T.ex. negativ stress, långa resor mellan arbetsplats och bostad, kyla, oro, väderomslag, hormonförändringar, depression m.m kan utlösa värken .  

VAR SITTER VÄRKEN OCH HUR KÄNNS DEN?

Det är inte bara muskler, leder och mjukvävnader som jag har ont i. Magen kan slå bakut riktigt ordentligt, jag vet bara aldrig när eller hur. Idag kan jag äta något som jag definitivt inte bör stoppa i mig imorgon för då kanske det bara rinner ut igen och nästa gång jag äter likadant så vill det inte ut, hur mycket jag än anstränger mig.

Värken flyttar på sig, från att sitta i muskulaturen på nacke, skuldror, armar eller ben så kan den flytta sig och sätta sig under fötter, i finger- och tåleder även i knä- och handleder för att inte tala om fotlederna.
Jag har även värk i skelettet och då känns det som om benmärgen håller på att smulas sönder.   

Hur värken känns är ju svårt att säga, alla upplever vi smärta på olika sätt men jag brukar likna den vid en helvetisk träningsvärk som aldrig försvinner och som blir dubbelt så stor om jag ovan på detta får ”riktig” träningsvärk. Därför måste jag ta det lugnt med kroppsövningar.

VAD GÖR JAG ÅT DETTA? 

Felet man ofta gör när man har ont är att man lägger sig och tror att man kan vila bort det onda vilket är det sämsta man kan göra. Jag gjorde just så i början, men märkte ganska snart att det inte förändrade något, inte till det bättre utan snarare till det sämre.

En varm skön sommar gör susen för mig, varma karbad är något som hjälper men dock bara för stunden, solarie brukar jag också lägga mig i, även om det också bara hjälper för stunden så är det skönt för kroppen.

Det bästa man kan göra, i den mån man kan, är ju att röra på sig. Promenerar med måtta, men styrketräning och språngmarscher är definitivt inget för mig men kan fungera för andra. Men för att hålla både koordinationen och koncentrationen igång så dansar jag bl.a. linedans. Linedansen gör att jag måste stålsätta mig på att koncentrera mig för att kunna lära in stegen och så är det en så himla bra grej att gympa hjärnan med. Koordinationen tränas också upp, vilket är bra, annars fäller jag krokben på mig själv.  Att jag sen har mer ont efteråt, det försöker jag inte tänka på. Jag måste ju trots allt röra på mig och då kan jag ju lika gärna ägna mig åt något som jag tycker om.

Detta var lite om just mig och min fibromyalgi. Jag ska nu försöka ge en allmän bild av fibromyalgi. En del uppgifter har jag hämtat från olika sidor på nätet där läkare har uttalat sig eller där andra som har fibromyalgi har gjort sina uttalanden.

Det du nu har läst skrev jag 2006 och det har nu gått 9 år sen dess. Jag kan tala om att allt som du har läst är fortfarande likadant med den skillnaden att det blivit värre. Och jag har fått sluta med linedansen och annan dans eftersom yrseln och balansen vill inte som jag vill. Tyvärr.

********************

 SYMPTOM

Generell värk med muskulär trötthet. Värken flyttar sig ofta till olika ställen i kroppen. Dålig sömn. Yrsel. Koncentrations- och minnesstörningar. Huvudvärk. Dåligt samordnad, energislösande användning av muskelgrupper.
Specifikt för Fibromyalgi, jämfört med andra tillstånd med muskelsmärta är s.k. "generell allodyni" med detta menas att smärtan utlöses av normalt icke smärtsamma retningar.
Symtomen påverkas av fysisk aktivitet, stress, väderomslag, ängslan och oro. Dessutom har patienten ofta rubbningar i mag-/tarmfunktionen, smärtsamma menstruationer, depressioner. Symtomen kan komma och gå och påverkar förstås patientens arbetsprestationer och ofta korttidsfrånvaro som följd.

 

Hur börjar FMS?

FMS utlöses vanligen av:

  • Smärta. Till exempel tennisarmbåge, värk i axel, nacke eller höft. Kommer smygande och man får värk i hela kroppen.
  • Infektion. Kan vara vilken vanlig infektion som helst, t ex luftvägsinfektion eller urinvägsinfektion. Istället för att tillfriskna efter 2 - 3 veckor, med eller utan antibiotikabehandling, får patienterna plötsligt utbredd värk i kroppen och en onormal trötthet.
  • Trauma. Efter en operation. Kan vara större eller mindre ingrepp, inte sällan gynekologiska. Efter benbrott eller annan skada.
  • Kris. Efter skilsmässa, dödsfall mobbning etc. Den ovanligaste vägen in i FMS.

FMS som inleds med lokal smärta eller psykisk kris har vanligen ett långsamt utdraget tidsförlopp, medan FMS som föregås av infektion eller operation vanligen kommer plötsligt.

  HUR STÄLLER LÄKARE DIAGNOS?  

Fibromyalgi är ett sjukdomstillstånd som diskuteras mycket bland läkare eftersom de har svårt för att enas om hur en diagnos ska ställas.

Genom en särskild undersökning kan läkaren ta reda på om man har en sänkt smärttröskel. Vid denna undersökning kontrolleras om ett måttligt tryck gör ont och går till så att läkaren trycker lätt med tummen på 18 förutbestämda ställen. För diagnosen fibromyalgi krävs att tryck upplevs som smärta i minst 11 av de 18 punkterna.
Det finns också test som objektivt visar om nervceller som har med smärta att göra är överkänsliga. Testerna används ännu mest inom forskning.

 

 

 

Smärta vid palpation: minst 11 av 18 (9x2)"tender points” lokaliserade på
följande specificerade bilaterala ställen :

·         A. Occiput = Bakhuvudets nedre muskelfästen.

·         B. Lågt cervikalt = Främre kanten av transversala utskotten vid C5-C7.

·         C. Trapezius = Mitt på övre delen av muskeln.

·         D. Supraspinatus = Vid ursprunget nära mittkanten ovanför skulderbladskammen.

·         E. Andra revbenet = Vid kostrakondrala övergången.

·         F.Laterala epikondylen = Utsidan av armbågen.

·         G. Glutealt = Övre yttre kvadranten av sätet i främre delen av muskeln.

·         H. Trochanter major = Muskelfästet på lårbenets övre del.

·         I. Knä = Medialt proximalt om ledspringan.

 

Obs! Palpationen ska vara mild, med ett tryck av c:a 4 kg/cm². Den ska ge
smärta och inte enbart ömhet.  

  SMÄRTLINDRING

Smärtstillande mediciner hjälper inte 

Vanliga smärtstillande, läkemedel som t.ex alvedon, panodil etc. har ingen god effekt vid fibromyalgi, effekten är minimal och bör därför inte avändas för denna sortens värkproblematik.

Vilket läkemedel man får beror på hur svår smärtan är.   Läkemedlen amitriptylin och pregabalin hör inte till de vanliga smärtlindrande men används ibland för att lindra smärta.
Vid starkare smärta kan man få ytterligare läkemedel, så kallade tilläggsmediciner, som innehåller till exempel kodein eller tramadol. Det finns en viss risk för beroende med tilläggsmedicinerna.

Antiinflammatoriska läkemedel ges inte under längre perioder på grund av risk för biverkningar. Morfinpreparat används i regel inte vid fibromyalgi.

Det finns sidor många sidor på nätet om fibromyalgi.
Sök (googla) på Fibromyalgi

 

 

 Tillbaka till Menyn

 

Copyright © LisasPlace 2006-2015
Webmaster, Layout, Design & Graphic  Lisa Tallberg